Актрисата, изиграла ролята на Мия Язова, разкрива повече за героинята си и за темите, застъпени в криминалната драма

Тази вечер във финалния епизод на „Есента на демона“ ще очакваме решаване на случая и разкриване на убиеца на хладнокръвно извършените престъпления. Пред репортер на NOVA за „На кафе“ актрисата Теодора Духовникова разказва повече за ролята си на Мия Язова и за катарзиса на героинята си.

„Всички персонажи и герои във втори сезон минават през катарзис. Те за пореден път трябва да открият едни истини, които не са приятни за нас нито като общество, нито като лични открития. В „Есента на демона“ много силно е застъпена темата за несправедливостта и за гнева, който чувстваме като хора“, споделя актрисата.

„Трябва да укротяваме гнева, но тези пожелателни неща са лесни за казване, а съвсем друго е да се опиташ да изпълниш съвета. Най-трудното за мен и за Владо Карамазов бяха всички тези полицейски неща. Трудни ни бяха тези сцени, но на терен винаги има опитни хора от Велико Търново, които ни показват какво трябва да се случи. Говорим за моменти свързани със стрелба, криминалистика или търсене на улики“, разкрива колко трудно е влизането в персонажа на Мия Язова.

Напрежение до последната секунда в големия финал на „Есента на демона“

Каква е героинята й Мия Язова в „Есента на демона“?

„Харесва ми, че Мия е целеустремена и не може да живее без това, което работи. Нейният живот е нейната работа, а тя е да намира лошото и да го наказва. Тя никога не се предава и не пада. Тя всъщност пада много пъти, но не се отказва да се изправи и да продължи. Трудно е да живееш с такива хора, защото те нямат живот извън работата си. Но пък са толкова добри професионалисти, че това респектиращо и вдъхновяващо за всички“, е мнението на Теодора Духовникова.

„Велико Търново е много красив град и за първи път го виждам по този начин. Идвала съм в него като турист, но сега всяка една локация и улица я гледам с различни очи. В мен живее едно малко момиче, което не го пускам да порасва. Радвам му се, отглеждам го, защото няма смисъл от скучни, сърдити и стари хора“, признава тя.

Кой е убиецът в „Есента на демона“?

Репортерът на NOVA Деси Жаблянова специално за „На кафе“ разглежда детекторът на лъжата, който продължава да се използва в решаването на редица криминални случаи. Много пъти, той е този, който оневинява жертвите. Как полиграфът може да помогне в разследването, разказва Комисарят към Института по психология към МВР Николай Иванов.

„Това не е разпит в юридическия смисъл, а научен метод в криминалната психология. Той следва точно определена структура и последователност. Минава през точно определени етапи и няма моменти на изненада или импровизации. На изследваното лице му се дава  възможност да каже своята версия за случая, по който е заподозрян. Детайлно му се обяснява всичко, тъй като на повечето хора, които идват, им се случва това за първи път. Съвсем нормално и естествено е да изпитват притеснение и тревога, но това не се отразява на полиграфското изследване. Преди да се поставят сензорите върху дрехите му, апаратурата се настройва към актуалното му състояние. То служи за база и се отчитат промените към него.“

Финалът на „Есента на демона“ – Каква ще бъде съдбата на любимите персонажи от хитовия сериал?

Можем ли да излъжем детекторът на лъжата?

„Полиграфът не може да бъде излъган, защото той отчита реакции, които са провокирани от автономната нервна система. Тя е независима и не подлежи на съзнателен волеви контрол. Може да бъде допусната грешка, но тя е свързана с човека, който извършва изследването и тя е свързана с опита и експертизата му. Съществуват доста митове, според които може да бъде излъган детектора на лъжата, но провокирането на болка се отчита от сензорите. Веднага се вижда, че изследваното лице саботира изследването и това говори категорично за крайния резултат. Понякога изследванията са по-продължителни като времетраене, но минимума на теста е около час и половина“, дава повече детайли специалистът.

Следете Facebook страницата и официалния Instagram профил на „Есента на демона“ за актуални новини.