Това сочи проучване на "Алфа Рисърч"....

Последни данни за нагласите към политиците и работата им огласиха от "Алфа Рисърч". Според социолозите хората смятат, че скандалите от началото на годината изместват вниманието на кабинета от икономическите процеси, доходите и безработицата, които всъщност най-много вълнуват обществото.

Сред събитията от началото на годината най-негативна е оценката за ръста на хранителните стоки.

79% смятат, че правителството не се грижи за обикновените хора, 63% - че се покровителстват близки до властта кръгове, а 67% не виждат резултат от борбата с корупцията и контрабандата.

Изводът на социолозите е, че за първи път откакто е на власт, правителството не успява да създаде положителни за общественото мнение събития. И това води до сериозни поражения върху имиджа на управляващите – например, 63% от българите  предпочитат новият държавен глава да не е от ГЕРБ.

Силен обрат търпи отношението към вътрешния министър Цветан Цветанов. През декември разликата между положителните и отрицателните оценки за него е била 25,5, в момента тази разлика е едва 3,3% - или 23,2 на сто одобрение срещу 19,9 неодобрение.

Все пак подкрепата към дейностите на правителството и премиера запазва нива, близки до тези от края на миналата година.

От 24% през декември, одобрението към правителството сега е 22%. Също с 2 пункта – от 42 на 40%, - е спаднала и положителната оценка за министър-председателя.

С най-голям спад на доверието сред партийните лидери е Ахмед Доган – от 7 на 4%.