Имаме сериозни успехи в борбата срещу наркотрафика...

Последният доклад на държавния департамент на САЩ за България отчита напредък в работата на правителството, коментираха на съвместна пресконференция премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов, външният министър Николай Младенов, посланикът на САЩ Джеймс Уорлик и директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов.

Те отчетоха най-сериозни успехи за страната ни в борбата срещу наркотрафика.

Българското правителство има политическата воля да се обърне не само към сериозните проблеми на наркотиците, но и да се заеме с корупцията и организираната престъпност. Но това не означава, че работата е приключила.

Трябва да се направи повече в областта на наркотиците и още повече в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Като положителна стъпка могат да се отчетат промените в Наказателно процесуалния кодекс.

Очаква се и приемането на силно законодателство за конфискация на незаконно придобитото имущество.

САЩ одобрява това и ние се надяваме, че такова законодателство ще бъде прието в близко бъдеще. Необходимо е да се приеме пълният спектър въпроси, касаещи върховенството на закона.

Засилването на контрола на външните раници на България заради предстоящото приемане на страната в Шенгенското пространство е довело до изместване на Балканския път на наркотика, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

Ваньо Танов от своя страна обясни наблюдаваната напоследък контрабанда на цигари към, през и от България. Премиерът Борисов обобщи ситуацията и реакциите от доклада.

Според друга препоръка от доклада на САЩ страната ни трябва да продължи борбата срещу корупцията в МВР и съдебната власт.