Дянков е изискал анализ, за да се установи дали повишаването на цените е спекулативно...

Няма никаква възможност акцизите на горивата да бъдат понижени. Това заявиха двама министри - Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Причината - страната ни все още не е достигнала дори минимума, който изискват от Европейската комисия.

Предстоят анализи, които да покажат, спекулативно ли е рязкото повишаване на цените.

Драстичното увеличение на цените на бензина и дизела накара шофьорите да тропнат с крак пред държавата и да настояват за по-ниски акцизи.

Акцизът няма да намалява през следващите две години, дори ще продължи да се увеличава, докато през 2013-та не достигне минимума, който изискват от европейската комисия.

„На следващото или по-следващото заседание на Министерския съвет ще имаме анализ по части, освен акцизите, какво влизат в цените на горивата в България”, допълни министър Дянков.

През следващите една или две седмици, Финансовото министерство  ще умува как точно се определят цените на горивата, а след това и дали поскъпването у нас не върви по-бързо, отколкото в другите страни.

Подобна задача има и Комисията за защита на конкуренцията - да разбере има ли картелно споразумение на пазара на горива.

Докато стане ясно спекулативно ли е увеличението, ще продължим да зареждаме колите си на цените, които ни се предлагат. и дори протестите на недоволните, изглежда няма да притеснят служителите на бензиностанциите.

Дали ще се вдигнат пенсиите заради повишените цени на храни и горива, финансовият министър коментира, че засега това е само идея. 
 
Снимка: БГНЕС