Дебатът обаче ще продължи...

Повече от час не стигна на вицепремиера Симеон Дянков да убеди групата на Коалиция за България да подкрепи пакта му за финансова стабилност.

Постигнат е консенсус по отношение на пакта за конкурентоспособност. И депутатите от левицата са на мнение, че въвеждането на единни данъци не е добра мярка за България, защото ще намали конкурентоспособността на българската икономика.

Дянков бе категоричен, че на предстоящото заседание на Съвета на министрите и икономиката и финансите ще отстоява тази теза. Според него, съгласие е постигнато и по въпроса за рамките за преразпределяне относно данъчната политика, провеждани в последните десет години, включително по време на управлението на Тройната коалиция. И последното постигнато съгласие в случай, че пактът бъде приет, е той да влезе в сила от 1 януари 2012 година.

"Предполагам дебатът ще продължи, за да ги убедим, както и всички останали партии, че в рамките на Пакта за финансова стабилност има достатъчно гъвкавост и достатъчно сериозност за правене на социални политики – увеличаване на финансите за образование, здравеопазване и т.н.", каза Дянков.

Сергей Станишев бе категоричен, че не приема трите точки на пакта да бъдат записани в Конституцията, "защото ако подобни параметри бяха записани по-миналата година, миналата година при неизпълнението на приходите нямаше как да се реализират промените в бюджета".

Според него, пактът лишава държавата от всякаква гъвкавост в данъчната и фискална политика, което е неприемливо, защото обрича България на безкрайна бедност. /БГНЕС