Не ставало въпрос за съкращения...

На живо от Централна гара екип на "Здравей, България" се срещна със служителите на БДЖ във връзка с предупредителната им стачка днес.

Пред камерата те обясниха, че не вярват на транспортния министър, че няма да има съкращения и са наплашени.

Най-много ги притеснява замразяването на работните заплати до 2014 година.

Те искат по-добро заплащане и условия на труд, тъй като нямат работно облекло от години, а то им е нужно заради тежките метеорологични условия, в които работят.

Смятат, че парите от Световната банка няма да отидат за подобряване на жп трасетата и модернизиране на жп парка.

От студиото на "Здравей, България" зам.-министърът на транспорта Камен Кичев призова всички железничари да не предприемат ефективни действия, защото това ще бъде пагубно за компанията.

Той обясни, че на този етап има достатъчно други частни превозвачи, които са готови да поемат пътниците и това ще се отрази в бъдеще върху развитието на железниците.

"В момента с това повишението на горивото те имат шанса да бъдат много по-конкурентни от другите видове транспорт", на мнение е Кичев.

Относно съкращението на персонал той обясни, че ще бъде в рамките на 30% в периода 2009-2014 г., което означава по-малко от 6%.

Зам.-министърът обаче поясни, че не става въпрос за съкращаване, а за пенсиониране на хора, текучество, напускане с разбирателство и за преквалификация.

Камет Кичев изрази надежда днес след разговорите да се постигне разбирателство със синдикатите.

Целия разговор със зам.-министъра гледайте на Nova Play.