Коментира Георги Кадиев в "Здравей, България"...

Ще продължават ли да растат цените на горивата, храните и услугите и ще може ли държавата да спре поскъпването.

Тези теми коментираха в студиото на "Здраве, България" депутатите от ГЕРБ и БСП Валентин Николов и Георги Кадиев.

"Парадокс са данните за приходите в държавата от януари. Вместо увеличаване на приходите от ДДС, се оказва, че те са със 73 милиона по-малко за същия период миналата година", заяви Кадиев.

"Цените растат, приходите на държавата падат, браншовете са в колапс, а мерки от страната на правителството няма", допълни той.

В тази връзка Валентин Николов заяви, че е направил справка за горивата в Европа и нашето място до другите страни.

"Относно бензина има две страни-членки на ЕС, където цената му е по-ниска от тази у нас. За дизела се оказа, че около 10 страни са с по-ниски цени. Затова и КЗК е сезирана да провери дали наистина няма картел във връзка с продажбата на дизела", обясни депутатът от ГЕРБ.

Кадиев репликира, че мерките не би трябвало да са свързани само с действията на КЗК, а е нужно и правителството да направи нещо. Той даде пример с Кипър, където е създаден механизъм, с който се прави натиск върху цените.

"В момента БСП проучва това и ще направим адекватен механизъм и за България", допълни червеният депутат.

От своя страна Николов коментира, че за всяко въздействие на държавата върху цените по един или друг начин веднага да бъде сезиран ЕС.

Относно повишението на храните и услугите, Георги Кадиев е на мнение, че правителството трябва да тръгне в посока търсене на компенсационни механизми за определяне за определени части от населението.

На тази реплика Николов обясни, че министър Дянков е заявил, че ще се търси вариант за компенсиране на пенсионерите и безработните. Това може да стане, но трябва да се запази финансовата стабилност.

Целия дебат по темата вижте на Nova Play.