Самолети на пакта ще извършват и наблюдателни полети над Джамахирията...

Страните от НАТО се договориха да увеличат военното си присъствие в района на Средиземно море, за да помогнат за налагането на оръжейно ембарго на Либия.

Самолети на пакта ще извършват и наблюдателни полети над Джамахирията.

Френският президент Никола Саркози ще предложи на партньорите си от Европейския съюз да нанесат въздушни удари по териториите на Либия, които са под контрола на Муамар Кадафи, твърди Риа Новости.

Според агенцията, държавният глава ще поиска също да се заглушават военните връзки на Муамар Кадафи. Саркози щял да обяви плана си за действия спрямо Джамахирията на утрешното заседание на Съвета на Европейския съюз, в чиято работа ще участва и българския премиер Бойко Борисов.

Днес Франция стана първата държава в света, която призна опозиционния национален съвет в Бенгази за единствената легитимна власт в Либия.

Малко по-късно Европейският парламент прие резолюция, с която също признава Съвета. Депутатите призовават върховния представител на Евросъюза по външната политика Катрин Аштън "в най-близко време да установи официален контакт с либийските въстаници и да започне процес за тяхното признаване".

Междувременно стана ясно, че противниците на режима бягат от петролното пристанище Рас Лануф, заради превземането му от части, лоялни на Муамар Кадафи. Либийската държавна телевизия съобщи, че бунтовниците са изгубили и град Зауия.