Въпреки че здравният министър обяви, че лекарства има за всички, реалността е друга...

Новината идва само два дни, след като здравният министър Стефан Константинов обяви, че медикаменти има за всички, независимо от новата схема на получаване.

Здравният министър беше категоричен, че докато пациентите подават протоколите си в касата, министерството ще се погрижи медикаменти да има за всички, които се нуждаят от скъпо струващо лечение. Освен за онкоболни, лекарства обаче няма и за хората с трансплантирани органи.

Днес екип на "Календар" отиде с пациентка от Казанлък за нужните протоколи, за да си вземе лекарствата, но се оказа, че лекарства няма.

Жената живее с трансплантиран бъбрек от 16 години. Заради това тя има в наличност опаковка от нужния медикамент и поне засега няма да се наложи да прекъсне терапията, която поддържа живота й.

От министерството заявиха, че лекарствени продукти за пациенти след трансплантация има и че в момента е създадена възможност пациентите получават  лекарства от болниците.

Екипът на "Календар" попита лекуващите лекари защо няма лекарства. От Александровска болница отговориха, че след първи март нямат ангажимент към лекарствата на пациентите