НАТО поема офанзивата срещу режима...

Родният град на Муамар Кадафи, една от последните крепости на режима – Сирт, е попаднал под контрола на бунтовниците, съобщиха представители на опозицията.


Сирт, намиращ се на 360 километра от столицата, беше сочен за най-сериозното препятствие по пътя на опозиционните сили към бастиона Триполи.


Походът на бунтовниците беше улеснен от международните сили, които през изминалата нощ бомбардираха позициите на правителствената армия в града.


В същото време от НАТО обявиха, че поемат контрола върху всички международни военни операции в Либия. Решението беше взето на спешна среща в Брюксел на постоянните представители на 28-те страни членки.


Одобрен беше план за разширяване обхвата на вече започналата мисия на алианса за налагане на оръжейно ембарго и установяване на зона, забранена за полети.


Към ангажиментите на пакта вече е включена и формулировката защита на цивилното население от атаки на силите на режима на Муамар Кадафи. НАТО ще поеме командването на операциите незабавно, обяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен. Технически това ще отнеме няколко дни.


Разногласията между натовските съюзници по отношение легитимността на мисията са били изгладени и САЩ ще сдадат водещата роля в офанзивата срещу Кадафи, каквото беше и желанието на Вашингтон. Канадският генерал Шарл Бушар ще оглави натовската операция.


И през изминалата нощ самолети на международната коалиция бомбардираха военни и цивилни обекти в Триполи, като ударите са били съсредоточени главно в предградието Таджура, където има множество военни обекти.


След като взеха контрола върху Рас Лануф, където се намира голям петролен терминал и една от най-големите петролни рафинерии в Либия, бунтовниците обявиха, че възнамеряват в най-близко бъдеще да подновят износа на петрол. За свой посредник те избраха Катар, с когото дори били сключени всички необходими споразумения.