Според анализатори това ще доведе до сериозен скок в цената на какаото и шоколада по целия свят.

Ожесточен конфликт в Кот д'Ивоар. Според анализатори това ще доведе до сериозен скок в цената на какаото и шоколада по целия свят.

Страната е основен производител на суровината. Боеве се водят в най-големия град - Абиджан между силите на признатия от ООН президент на страната Аласан Уатара и отказващия да приеме загубата на президентските избори през ноември досегашен държавен глава Лоран Гбагбо. Престрелки имаше около президентската резиденция. Лоялистите на Уатара са превзели и държавната телевизия.
 
Сражения имаше около резиденцията на Гбагбо в луксозния квартал на града, където се намира и централата на телевизия  \"Ер Те И\", вече контролирана от лоялистите на Уатара. Летището в Абиджан пък е под управлението на сините каски на ООН.

От началото на офанзивата на Уатара в понеделник досега, неговите сили не срещаха особена съпротива от националната армия.

Към момента частите на признатия от международната общност президент контролират над 80% от страната, която е най-големият износител на какао в света. Аласан Уатара наложи полицейски час и затвори наредил да бъдат затворени сухопътните, въздушните и морските граници на Кот д'Ивоар до второ нареждане.