„Никога няма да се оттеглим от окупираните от бунтовниците градове”, категоричен беше правителствен говорител...

Две седмици след началото на коалиционни въздушни удари, режимът на Кадафи продължава да отхвърля призивите да сдаде властта.

Въпреки поредицата нови атаки по позиции на правителствената армия, Триполи отказа да преговаря с опозицията и определи като лудост условията за спиране на огъня, поставени от съпротивата. „никога няма да се оттеглим от окупираните от бунтовниците градове\", категоричен беше правителствен говорител.

Лоялистите на Кадафи продължават с обсадата на Мисурата, който е последният голям град, държан от бунтовниците в западната част на Либия. Армията подлага на масиран обстрел с танкове, артилерия, гранатомети. Разрушенията са неописуеми, градът е неузнаваем, разказват очевидци. В същото време се появиха информации, че британски командоси в Либия подготвят отряд бунтовници, сформиран от бивши военни от армията на Кадафи, за организиране на настъпление към Триполи. Ударната група, обучавана от британските елитни подразделения, трябва да стане ядрото на бъдещата офанзива на опозицията. В тази връзка преходният национален съвет на Либия, сформиран от бунтовниците в Бенгази, обяви създаването на единно военно командване на въоръжените действия срещу войските на Муамар Кадафи. Новата структура ще се оглавява от бившия вътрешен министър Абдел Фатах Юнис. Опозиционните лидери считат, че една от основните причини за неуспехите през последните дни е слабата организация и липсата на единно командване.