Скандалът около проекта и уволнението на Красимир Първанов намери широк отзвук в руските медии...

Очаква се уволненият директор на Националната електрическа компания  Красимир Първанов да даде брифинг за медиите днес. Той беше отстранен от работа заради подписано споразумение за АЕЦ \"Белене\".


Документът задължава България до 1 юли да подпише окончателен договор за изграждане на централата, с конкретна цена. Енергийният министър Трайчо Трайков определи действията на Първанов като своеволие и поиска ДАНС да разследва случая заради съмнения за корупция. Оттук нататък ще се анализира възможно ли е документът да бъде обявен за невалиден или процесът е окончателен.


Скандалът около проекта и уволнението на Красимир Първанов намери широк отзвук в руските медии.  


Руският вестник \"Комерсант\" коментира, че сред мотивите на българския енергиен министър са липсата на ясни критерии за безопасност и на твърда договореност за цената на АЕЦ.


И още - изданието определя уволнението на директора на Националната електрическа компания като поредния скандал около проекта за строителство на АЕЦ \"Белене\". Причина за отстраняването на Красимир Първанов е \"превишване на правомощията му\" - информира радио \"Ехото на Москва\".


И цитира енергийния министър Трайков, че на Първанов му е било абсолютно забранено да подписва такива неизгодни и противоречащи на националните интереси документи.  Русия и България ще подпишат договор за изграждането на българската АЕЦ \"Белене\" до 1 юни, категорично е руското издание \"Известия\".