Нивото на радиация в морската вода край японската ядрена централа \"Фукушима\" отново се е повишило. Засечено било наличието на радиоактивен йод...

Нивото на радиация в морската вода край японската ядрена централа \"Фукушима\" отново се е повишило. Засечено било наличието на радиоактивен йод.


Компанията-оператор на АЕЦ-а съобщи, че ще спре да изпуска в морето радиоактивна вода утре - с ден по-късно от предвиденото.

 

Един от производителите на японски реактори обяви, че за 10 години може да изведе от употреба АЕЦ \"Фукушима\".


За този период ще бъдат извадени горивните пръти от контейнерите им, както и отработеното гориво от четири от реакторите. След това ще бъдат разрушени и сградите.


Японското правителство обаче подчерта, че още е твърде рано да се прави конкретен график. Междувременно продължава източването на 11 тона и половина радиоактивна вода в морето.


Операцията трябваше да приключи днес, но беше забавена с един ден, заради силния вторичен трус, който стана в четвъртък.


Междувременно Токио обяви, че ще забрани на фермерите да отглеждат ориз в почва, в която има и минимално количество радиация. В същото време на стопаните ще бъде изплатено обезщетение, което ще компенсира загубите им.