Египетската армия разпръсна протест на символичния площад Тахрир в центъра на Кайро. Един човек е загинал, други петима са ранени...

Египетската армия разпръсна протест на символичния площад Тахрир в центъра на Кайро. Един човек е загинал, други петима са ранени.


Демонстрантите настояваха бившият президент Хосни Мубарак и семейството му да бъдат съдени за корупция. Те също поискаха временният лидер на страната да се оттегли незабавно от поста.


300 войници са влезли на площад Тахрир около 3 часа след полунощ местно време. Те се опитали да разчистят лагера на група протестиращи. Демонстрантите твърдят, че са бити с бухалки и срещу тях било стреляно с бойни патрони. Говорител на армията обаче заяви, че са били използвани само гумени куршуми.


Той отрече, че има арестувани. По време на безредиците са били подпалени три автомобила, два от които - военни.


Продължават протестите и в Сирия. По непотвърдени данни най-малко 23-ма души са били убити при антиправителствена демонстрация в южния град Дераа.


Протестиращите са разрушили статуя на брата на президента и са подпалили офис на управляващата партия. Държавната телевизия обаче съобщи, че 19 полицаи са били убити от въоръжена групировка


Има информация за протести срещу управлението на президента Башар ал-Асад и почти 50-годишното извънредно положение и в други населени места в Сирия.


Град Дума, близо до столицата Дамаск е затворен от полицията и практически откъснат от света. Там няма интернет, спрени са всички телефони, а на жителите не се разрешава да го напускат, твърдят очевидци.