Анализатори коментират, че основната цел на режима в Пхенян била в самоизолиралата се държава да не прониква никаква информация за вълненията в Близкия изток и Северна Африка...

 

Докато редица страни извършиха спешни евакуации на своите граждани от Либия, всички севернокорейци в Джамахирията получиха забрана да се завръщат в родината си.


Анализатори коментират, че основната цел на режима в Пхенян била в самоизолиралата се държава да не прониква никаква информация за вълненията в Близкия изток и Северна Африка.


В послание до посолството си в Либия Пхенян разпорежда на севернокорейците, работещи в Либия - около 200 души, да не правят опити да се върнат в Северна Корея и да следват препоръките на местните власти.


Пхенян изпраща стотици свои граждани да работят като лекари, болногледачи или строителни работници в страни производителки на петрол, за да трупа чуждестранна валута, коментира Франс прес.


Отделно Пхенян и Триполи поддържат тесни дипломатически връзки, като Северна Корея либийския ръководител Муамар Кадафи \"революционен другар\" на севернокорейския лидер Ким Чен-ир.


Радиоприемниците и телевизорите в Северна Корея се продават с фиксирани настройки, за да не приемат други станции освен държавните, а достъпът до Интернет се контролира изключително строго.