Поменът преминава под сянката на разделението в полското общество по въпроса за разследването на причините за трагедията...

 

С религиозни церемонии и възпоменателни митинги Полша почита днес паметта на жертвите от катастрофата с полския президентски самолет край Смоленск в Русия, отнела преди година живота на държавния глава Лех Качински и още 95 души.


Поменът преминава под сянката на разделението в полското общество по въпроса за разследването на причините за трагедията.


Държавният глава Бронислав Коморовски и премиерът Доналд Туск положиха цветя пред паметната плоча на жертвите във варшавската военна църква.


Президентът Коморовски говори край гробовете на загиналите за \"драматичния и болезнен момент, преживян от полския народ\" и прикани поляците да запазят чувството за единство, породено в страната от общата трагедия.


В същото време обаче няколко хиляди души се събраха край президентския дворец във Варшава на траурен митинг, организиран от опозиционната партия \"Право и справедливост\" на Ярослав Качински, брата близнак на покойния държавен глава.


Участниците носят национални знамена и кръстове, издигат и антиправителствени лозунги. Повече от 2000 полицаи охраняват реда в полската столица. Качински яростно критикува кабинета, че е оставил Русия да води разследването за причините за катастрофата и не е отхвърлил изводите на руските експерти.


На мястото на трагедията край Смоленск местните руски жители положиха хиляди червени и бели карамфили в памет на загиналите.