Обновената експозиция представя затворническия живот между двете световни войни.

Затворнически принадлежности, помещение за свиждане и автентично обзаведен  директорски кабинет - това могат да видят посетителите на единствения у нас музей- затвор във Велико Търново.

Обновената експозиция представя затворническия живот между двете световни войни. Зала за инквизиции и няколко килии пресъздават мъченията над заловените през възраждането въстаници.

Обиколката в музея-затвор предизвиква тръпки още с подземните килии и уредите  използвани от османлиите за изтръгване на признания.

В част на търновския затвор за няколко дни, вероятно прикован за стената е бил Васил Левски. По спомени на съвременници обаче дори и краткия затвор тук е представлявал цял ад.

След Освобождението част на затвора става склад. Използват се  килиите по горните етажи. Те често били пренаселени и затворниците се редували кога да  спят. Сега там са експонирани вещите им - повечето изработени от самите тях.

В автентичния си вид е и директорския кабинет. Освен служебните си задължения директорът на затвора е посрещал в кабинета си и лични гости. А питиетата за тях били сервирани в табла, изработена от самите затворници.

Точно един век е работил затвора във Велико Търново от 1854  до 1954 година. Тъй като зандана  е бил етапен не е изпълнена нито една смъртна присъда