Хората са убедени, че Кадафи ще направи всичко, за да превземе третия по големина град в страната и да заеме по-добра отбранителна позиция преди евентуална сухопътна намеса на НАТО..

Жители на Мисурата призоваха чрез световните медии за помощ срещу обсадата на града, наложена от силите на Муамар Кадафи. Хората са убедени, че Кадафи ще направи всичко, за да превземе третия по големина град в страната и да заеме по-добра отбранителна позиция преди евентуална сухопътна намеса на НАТО.


Според очевидци, въпреки натиска на НАТО, всяко събиране на хора по улиците бързо се превръща в мишена за верните на Кадафи сили. Мисурата, който е ключов подстъп към Триполи, е подложен на атаки от около два месеца, през които по думите на бунтовниците са били убити най-малко 1000 души.


Правозащитната организация \"Хюман райтс уоч\" заяви, че разполага с доказателства, че либийската армия бомбардира редица жилищни райони с касетъчни бомби. Тези боеприпаси, забранени в над сто държави, разпръскват множество заряди, така че да причиняват максимален брой жертви.