Цената, която ще платим ние обаче е висока - поредното българско откритие ще бъде съвместно поради липса на държавно финансиране.

Български учени откриха нов материал, който може да направи лекарствата по-ефикасни и по-безвредни за онкоболни и болни от СПИН. Липсата на държавно финансиране обаче може да ограничи правата ни над него.

Поредното българско откритие идва от Института по полимери към БАН. Учените са разработили специален материал, който се свързва с лекарствен продукт.

Целта на синтеза на полимерни лекарствени форми е да се намали драстично токсичността на лекарствения препарат. Това позволява да се повиши дозата и да се повиши ефективността на лекарствата основно против рак и СПИН.

Това означава, че когато онкоболен отиде на лъчетерапия, без да вземе определено лекарство, радиацията ще унищожи и здравите му клетки. С откритието на БАН става възможно вече познатите лекарства да бъдат по-ефективни и по-безвредни. Откритието обаче не е подходящо за вече облъчени с радиация хора.

Американски учени са проявили сериозен интерес към откритието ни. Днес те се срещнаха с колегите си от БАН. След срещата професор Катрин Мейсън от Тексаския университет в САЩ е обещала да осигури финансиране.

Цената, която ще платим ние обаче е висока. Поредното българско откритие ще бъде съвместно поради липса на държавно финансиране.