Резултатите от пробите се очакват до 20 дни...

Обвиненията, че автомагистрала \"Тракия\" се строи върху пепел вместо върху здрава осново дойдоха преди месец от БСП. Според тях отсечката от Стара Загора до Нова Загора се полага върху пепел от български мини, вместо инертни материали. Левицата също подкрепи думите си с изследвания в независима лаборатория. Даде срок от няколко месеца, в които новият път, според тях, ще се напука.

 

От Агенция пътна инфраструктура трябваше да  вземат проби от строежа днес, но това не беше направено. Според официалното прессъобщение, което излезе по медиите, причината за отлагане на взимане на пробите е лошото време. Когато се взимат проби, условията трябва да са според заложеното в изискванията, за да е максимално обективна и точна преценката.

 

Председателят на Парламентарната комисия по регионална политика в НС Любен Татарски категорично отрече в \"Часът на Милен Цветков\", че може да се говори за прикриване на следите.


\"Това, което се влага в автомагистрала \"Тракия\" е в съответствие с изискванията. Има контролни органи и аз вярвам, че те си вършат работата\", на мнение е Татарски.

Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски обаче твърди, че е взета пепел от рудник \"Миньор\" и че именно тя е подложена под настилката на автомагистрала \"Тракия\". Днес обаче той бил удовлетворен,  тъй като бил на магистралата и е станал свидетел на постигането на позитивен резултат. Според него вече се полага нов материал, който е много по-качествен от предишния.

 

Той коментира, че не е имало основателна причина от министерството да не вземат проби. Депутатът допълни, че днес той е взел шест проби с протокол и очаква резултатите да са готови до 20 дни.

\"Нашата атака не е политическа. Сигналът, че може да има проблем има една единствена цел и тя е да защитим реномето на България\", заяви Татарски.