Шуменци трябва да се бръкнат най-дълбоко в джобовете си за килограм агнешко месо по време на празниците...

Шуменци трябва да се бръкнат най-дълбоко в джобовете си за килограм агнешко месо по време на празниците.


Оказа се, че за последните 10 дни цената му е скочила с цели 44%. Най-евтиният вариант за агнешко на празничната трапеза остава комплекта от дреболии за дроб-сърма.


Цената му за килограм е от 4.99 лева за внос от Австрия до 6.39 лева за български разфасовки.


Екип на \"Календар\" извървя пътя на агнешкото месо от кошарата до празничната трапеза.


Цената на килограм живо тегло в овцеферма в село Драгоево е 5.50 лева. В търговската мрежа обаче цената му достига до 19 лева.


След кланицата към допълнителната печалба е кожата на агнето, която е 18 лева. цената на червената карантия е между 5.80 и 6 лева, на бялата е между 3.80 и 4 лева, а на главичките на агнето - около 3 лева.


И така пътят на агнешкото месо от кошарата до празничната трапеза е дълъг, а често и не стига до нея.