Материалът е от ареста на бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров.

Нов скандал с видео-кадри от стар арест - запис показва полицейско насилие над задържани. Материалът е от ареста на бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров.

Кадрите бяха показани по време на поредно съдебно заседание от процеса срещу тримата. Скандалният запис е направен от охранителна камера и е без звук. Това е полицейската акция от задържането на финансиста Тенчо Попов, но погледната от нов ъгъл. Преди година цяла България стана свидетел на друг запис, направен от оператор на МВР.

На първи април в специализирана акция Николай Цонев, Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров бяха арестувани по обвинение, че са предлагали подкуп на следовател.

Миналата година дори Министър Цветанов обясни, че нямало полицейско насилие, както ставало ясно и от записа на акцията, предоставен на медиите от  пресцентъра на МВР.

На новия запис се вижда и че минути след като хвърленият на земята Тенчо Попов е изведен от стаята, двама от маскираните служители на МВР решават да се снимат за спомен от акцията. В ролята на фотограф влиза човекът, който заснема всички специализирани операции на МВР.

Присъстващият на място прокурор Роман Василев не е видял тези действия на полицаите и може би затова не е сигнализирал за тях и до днес. Колегата му прокурор Божидар Джамбазов обаче се възмути от видяното и поиска разследване на действията на маскираните служители на реда.

Грешки, освен по време на акцията, са допуснати още в началото на разследването, стана ясно на днешното дело. Оказа се, че СРС-та са поръчани по телефона след обаждане на прокурора Роман Василев до Цветан Цветанов. Какво са си казали не е ясно, но минути по-късно Цветанов разрешил подслушването. Чиновник в МВР объркал документацията, затова от нея излиза, че не Цонев и приятелите му са искали подкуп, а рушветът е предложен от основния свидетел на обвинението.

За финал пък се оказа, че служител в БАН е отказал да направи експертиза на видеоматериалите, въпреки разпореждането на съда, и отнесе глоба от 100 лева.