Кулминацията на тържествата е тази вечер в центъра на Панагюрище...

България отбелязва 135-години от Априлското въстание. Кулминацията на тържествата е тази вечер в центъра на Панагюрище. По-рано днес в Клисура беше направена най- мащабната досега възстановка на историческото събитие.

Така подбалканското градче, изпепелено до основи преди 135-години, днес си спомни историята и отдаде почит на предците си.

Тогава на бунт се вдигат не само мъжете, но и жените и децата. Желанието за свобода на клисурци бързо е сломено от 2000 башибозуци, които нахлуват в селцето. Избиват хората и опожаряват къщите им. По-възрастните и днес разказват за Анна Козинарова, чийто мъж повел въстанието.
Тя взела едно много смело решение. В къщата имало кладенец. Имала четири деца, като най-големият се казвал Петър. Целува всичките и по възраст ги пуска. Първо най-големият, после другите и така най-накрая и тя се хвърля в кладенеца заедно с пеленачето само и само да не попадне в ръцете на турците.

И днес най-младите клисурци са доброволци във възстановката. Боримечката с черешовото топче всъщност е 55-годишен пенсиониран пожарникар. Стефан Желязков всяка година изкачва героичния връх Зли дол, носейки на гръб  30-килограмовото оръдие, готово отново за стрелба.

Днес клисурци се бунтуват само заради това, че младите напускат градчето, за да си търсят препитание в чужбина.