Палестинското радикално движение Хамас засега е единствената организация, която официално осъди убийството на Осама бин Ладен, определяйки го като атентат.

Палестинското радикално движение Хамас засега е единствената организация, която официално осъди убийството на Осама бин Ладен, определяйки го като атентат.

В студиото е репортерът на Нова телевизия Диляна Гайтанджиева, която преди две седмици беше в Ивицата Газа и се срещна с муджахидините от военното крило на Хамас и на радикалните ислямистки организации в Палестина.

Според нея, смъртта на духовния водач на екстремистките групи ще ги активизира и ще ги направи много по-агресивни и кръвожадни в атентатите си.

Тези мъже се определят като терористи и извършват самоубийствени атентати на границата с Израел. \"Бригадите на Саладин\" рядко допускат до среща чужди журналисти. От съображения за сигурност те крият лицата си с маски. Муджахидините излизат от анонимност едва след смъртта си. 
 
Екип на Нова телевизия се среща с тях в маслинова гора в северната част на Газа, а над нас кръжат разузнавателни самолети на Израел. Полевият командир на муджахидините се съгласява да ни даде интервю, но ни предупреждава, че имаме само 7 минути – толкова е времето, за което, ако бъдем засечени от самолетите, ще бъдем локализиарани и срещу нас ще бъде изстреляна ракета. Муджахидините знаят, че ще умрат - за тях въпросът е не кога, а как.

Няколко дни след срещата ни този муджахидин беше уцелен от ракета от самолет на същото това място и загина. 

 Цялото разследване на Диляна Гайтанджиева за ислямския джихад ще бъде излъчено тази събота и неделя - 7-ми и 8-ми май в \"Темата на Нова\".

 

Повече информация - във видеото.