Само миналата година в страната ни са издадени над 1400 заповеди за защита от домашно насилие. Все повече от битите жени попадат в болница - на ръба между живота и смъртта...

Случаите на домашно насилие над жени у нас нарастват и са все по-жестоки. Всяка четвърта жена у нас е ставала жертва на насилник в семейството.

 

Само миналата година в страната ни са издадени над 1400 заповеди за защита от домашно насилие.

 

Все повече от битите жени попадат в болница - на ръба между живота и смъртта. Един от многото примери е с млада жена от Хасково - почти убита, почти заклана, почти удушена. Пред очите на хора, които не са направили нищо, за да го спрат.

 

Във Варна също регистрират все повече случаи. Най-много издадени заповеди за защита на малтретирани жени са издадени в Пловдив, Бургас и Варна. Следва ги столицата, а в Ловеч за цяла година има само един случай.

 

Според специалистите основен проблем в борбата с насилниците си остава срамът на жертвите, които ревностно крият белезите от насилието.

 

Дори с доказаните насилници у нас все още никой не работи. Те обикновено остават у дома, докато жертвите търсят спасение в кризисни центрове.