Това е едно от новите изисквания, които Столична община мисли да въведе...

След една година собствениците на кучета в София ще се разхождат с електронни паспорти на домашните любимци в джоба. Това е едно от новите изисквания, които Столична община мисли да въведе.

 

В момента задължителни са само електронните чипове, които се имплантират в тялото на кучетата, а глобата за тези, които нямат чип, е 50 лева.

 

Всеки, който реши да си вземе куче за домашен любимец трябва първо да го заведе при ветеринарен лекар. Той го ваксинира, обезпаразитява, имплантира му електронен чип и му прави паспорт.

 

Отделно от това всеки трябва да декларира любимеца си и в данъчната служба. И така до тук собствениците плащат около 25 лева за микрочипа на кучето си, 24 лева годишна такса и отделно някаква сума за ваксинациите.

 

Според новата наредба на Столична община собствениците на кучета ще имат още няколко задължителния и евентуално още няколко плащания. Едното от тях е да си извадят електронна карта.

 

Все още не се знае колко ще струва издаването на такава карта, нито кой ще я плаща. Според собствениците на кучета идеята за тази карта, както и за електронния чип, са добри, но пък споделят, че имат по-голяма нужда от друг тип услуги.

 

В същото време глобата за собствениците на кучета, които не почистват след любимците си, е 50 лева. Толкова е глобата и ако четириногото ви няма имплантиран чип или пък се разхожда свободно на забранени места.