За това предупреди в \"Здравей, България\" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов...

Плащаме за яйца, по-малки от обявеното на етиката им, показа в \"Здравей, България\" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Освен по-малки, някой от яйцата, които ни продават са и с фалшиви печати.


След месото и млякото, о при яйцата откриваме опит на търговците да мамят. Единият вид лъжа е в размера на яйцата, при някои от които е обозначено, например, че са \"М\", тоест, среден размер, а всъщност яйцето е \"S\", тоест, най-малкото.


Измама е и ако се използва вече старият печат, който е кръгъл. За да сме сигурни, че яйцето е качествено, трябва печатът върху него да е лазерен, с номер, поставен отстрани на яйцето. Яйце с кръгъл печат не е минало през контрола на Агенцията по храните, предупреди Мирослав Найденов. Не трябва яйцето да е и изцапано, допълни той.


Когато търговец бъде хванат, че продава яйца с подобни нарушения, получава санкция.


Всички тези неща ги ядем през последните 20 години, но едва сега започнахме да говорим за проблема. Факт е, че българинът се храни с некачествена храна, но затова сме съсредоточили ресурс и усилия, за да покажем на потребителя какво яде, каза министърът.


Контролът по отношение на стандарта \"Стара планина\" е драконовски и мога да гарантирам, че са от месо продуктите с такъв печат, отбеляза Найденов. Според министъра \"трябва да се обърне пирамидата\" – в средата на щанда да са качествените, макар и по-скъпи продукти.