Това съобщи в шефът на асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи...

Днес следобед или най-късно утре първите пострадали от катастрофата на магистрала \"Тракия\" ще получат авансови обезщетения, за да си покрият здравните вноски. Това съобщи в \"Здравей, България\" Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи.


По принцип, за да се изплати обезщетение, трябва да приключи съдебно дело, което обаче може да трае много дълго. Докато няма изяснен виновник застрахователят не е длъжен да плати, но в случая той прави реверанс, отбеляза Тодоров.


Всеки ден в София стават около сто катастрофи, от тях 10-15 са тежки. По повод инцидента от тази нощ с линейка и лек автомобил, Тодоров твърди, че при автомобили със специален режим наистина трябва да се дава предимство, но все пак шофьорът на линейката носи отговорност, че минава на червено.


Много е важно в подобни случаи и въобще при катастрофи пострадалите да събират информация за медицинското си състояние, докато тече полицейско разследване. Като пътници те имат право на обезщетение от застраховката на единия или другия водач, в зависимост от това кой ще се окаже виновен, подчерта Владимир Тодоров.


Пострадалите е най-добре да се обърнат към асоциацията, представители на която ще ги насочат каква е процедурата. Най-честата грешка, когато стане пътен инцидент, че се насочват граждански искове към водача, а има застраховки и е много по-нормално да се търси обезщетение, отбеляза Тодоров.


Той каза, че в момента се правят опити застрахователите да работят по европейски правила и не само лесно да събират пари, а и лесно да дават.