Вижте историята на един художник, осъден на 7 години затвор за убийство на крадец...

Тази година до края на май регистрираните кражби в страната са с близо 500 повечe от тези през същия период на миналата година. Общият брой на обирите е 7230. Малко от тях завършват с разкриване и наказания за виновните.


Много от нас се надяват, че могат да защитят сами дома си. Позволено ли е обаче да стреляме и къде са пределите на неизбежната отбрана? Разказваме ви историята на един художник, осъден на 7 години затвор за убийство на крадец.


Йордан Опиц е подсъдим за убийство. Художник живописец по професия. Жертвата му е наркозависим младеж, който се опитвал да избяга след опит за кражба. Художникът е с присъда 7 години затвор, която все още не е влязла в сила, заради обжалване. Работи в ателието си в неведение за бъдещето си.


Художникът стрелял по 26-годишния Мариян Янчев, след като го видял заедно със свой спътник да се качва по стълбите на кооперацията. Предупредил сина си, който живеел няколко етажа над ателието и се вдигнало шум. Неканените гости хукнали да бягат.


Къде обаче свършва законът, когато сме въоръжени и крадец, който се опита да проникне в дома ни, ни нападне? Попитахме специалист.


Делян Цветанов е инструктор в стрелкови клуб \"Левски\". Първото нещо, което трябва да научи всеки, който носи оръжие, е закона за неизбежната отбрана. Кога можем да стреляме? Кой е жертвата тук? Крадецът или онзи, който се бори срещу него?


Инструкторът не би стрелял с пистолет и ако нападателят му не е въоръжен с такъв, дори и да е с нож или отвертка в ръка. Законът позволява стрелба при отбрана, ако тя е адекватна на опасността, която ни грози. И въпреки това, има безброй ситуации на страх и емоции, които се тълкуват в последствие в съда. Не на последно място – човешкият живот е най-ценен от всичко – това изтъква Марин Марковски, защитник на майката на застреляното от Опиц момче.


Майсторът на икони обжалва 7-годишната си присъда. Подкрепят го стотици съседи, приятели, симпатизанти. А инцидентът му ги кара да внимават как да бранят имуществото и себе си.