Можем ли от есента да разчитаме на по-качествена храна срещу днешните такси в детските градини...

Можем ли от есента да разчитаме на по-качествена храна срещу днешните такси в детските градини. Двама столични районни кметове са поръчвали едни и същи продукти на една и съща фирма, оказва се, на различни цени. Иначе средно  храната за един ден в софийска детска градина излиза около 2 лева.


С новите държавни разпоредби от есента ще очакваме по-различно приготвяне на храната, с условието, когато се купува сирене и кашкавал за детска градина, да сме сигурни, че те са без растителни мазнини.


В Димитровград са запознати с принципната логика на земеделския министър - вместо да броят процент на доставчика, да минат на пряко договаряне с производителите. При 17 детски градини ще освободи ли новата логистика пари за значително подобряване на храната?


Когато поръчките са малки, частници, които се договарят директно с производители, споделят, че не могат да постигнат себестойност под 3 лева за един качествен детски обяд.


Разчетите на Агенцията по безопасност на храните показват, че на места цената  трябва да се увеличи с 20 процента. Категорично обаче щяло да се търси вариант никъде това да не е за сметка на родителите.