Цената на преживяванията във въздуха често се заплаща с контузии. Затова - бъдете внимателни.

Колко смелост трябва, за да полетите с парапланер? На този въпрос могат да ви отговорят две жени, които се занимават с екстремния спорт от години.

Малина e ски инструктор, фотограф, парапланерист. На 19 години се качва на безмоторен самолет в пловдивския аероклуб. Тогава се влюбва в летенето. След закриването на аероклубовете у нас, тя се ориентира към делта и парапланеризма. Противно на очакваното Малина изпитва страх от високото.

Логиката в парапланеризма е желязна – който не може да подбере подходящото време за летене, не е добър метеоролог. А лошият метеоролог е лош пилот.
Доколко вятърът е добър зависи главно от уменията на парапланериста. На начинаещите се препоръчват ранните полети, защото сутрин атмосферата е по-спокойна.
 
Първият полет на Гергана е бил преди четири години. Започва на шега. Днес съчетава работата си на брокер на недвижими имоти с хобито си – парапланеризъм. Зад гърба си има над 100 часа във въздуха. Максималната височина, на която е летяла е 2 000 метра.

Екстремният спорт изисква сериозна подготовка. Начинаещите летят с инструктор. След това преминават през курс. Започват самостоятелните полети от малък хълм и когато станат достатъчно добри, се пускат от по-високо. Наред с подготовката е нужна самодисциплина и екипировка.

Цената на преживяванията във въздуха често се заплаща с контузии. Гергана е категорична, че парапланеризмът е толкова екстремен спорт, колкото си го направиш сам. За инцидент счита нейно кацане в орех. Разбира се това е най-малкото, което може да се случи на един парапланерист. Затова ако решите да се захванете с този спорт, бъдете внимателни.