Основна причина е неясното съдържание на опаковките...

Едва един от трима българи гледа етикетите на продуктите и търси информация за състава на храната си, сочи последно проучване. Основна причина е неясното съдържание на опаковките.

 

Преди дни европарламентът гласува нови правила за етикетиране, според които до 5 години ще трябва да се предоставя ясна информация за съставките на продуктите, но и за възможните опасности.

 

Според търговците хората у нас следят най-вече за цената, грамажа и срока на годност на продуктите.

 

Дори за безвредните съставки обаче често липсва информация върху продукти по българските пазари, отчитат от агенцията по храните.

 

Решението, според Европейския парламент, е въвеждането на единни стандарти за опаковките най-късно до 5 години.

 

Междувременно родни производители обявиха, че е възможно новите опаковки да вдигнат цените на продуктите. С колко и кога обаче все още не е ясно.