Кои са предимствата и недостатъците на \"спешните пари\" проучи Живко Константинов...

На все повече българи се налага да търсят бърз начин, за да се сдобият с допълнителни пари. В ситуация на безизходица повечето от нас не се замислят колко ще ни струват така наречените \"спешни средства\".


Идва дългоочакваната лятна почивка. Тръгваме към морето. Всичко е чудесно, докато не попадаме в огромна дупка на пътя. Автомобилът е счупен, а за да продължим ни трябва сериозна финансова инжекция от близо 1000 лева. Колко ще ни струва удоволствието да се сдобием с тази сума? Избираме бърз кредит.


При него срокът за връщане е средно девет месеца. Годишният процент на разходите възлиза на над 600 процента, обясняват финансови анализатори. 


Така, ако сме изтеглили 1000лв., с главницата, комисионните и лихвите сумата, която ще трябва да върнем може да достигне 1800.  Тук плюсовете са бързината за отпускане и опростената процедура.


Минусите обаче са огромният годишен процент на разходите и това, че трябва да връщаме пари не ежемесечно, а всяка седмица.


Друг вариант при необходимост от пари са потребителските кредити. При тях обаче условията на банките са толкова много, а процедурите - толкова тромави, че не се знае кога ще се сдобием с парите.


Откъдето и да изтеглим кредит най-важното е да внимаваме колко задължения поемаме. Да знаем, че кредиторът може да ни съди и че ако бавим плащанията, трупаме черни точки в кредитното си досие.