В три асеновградски села над 90 души втора година чакат да получат заработени си пари...

Масово се наемат сезонни работници без договори през летните месеци, алармира Инспекцията по труда в Пловдив. От ведомството предупреждават, че това дава възможност на работодателите в повечето случаи да не плащат обещаните възнаграждения за положения труд на хората.


Последният пример е от три асеновградски села, където над 90 души втора година чакат да получат заработени си пари.


Хората от трите села Искра, Брягово и Новаково все още се надяват да получат парите си от неоткриваемия бизнесмен Кръстю Зидаров. Той ги наел да обработват лозовите му масиви - 4 хиляди декара.


Мария и Атанас Политови се съгласили, тъй като пенсиите им са ниски. В началото работодателят им давал по 20 лева на ден, но в един момент спрял да плаща.


Реално без договори са работили почти всички. Сумите, които имат да взимат са между 800 и 3000 лева.


Справка в Бюрото по труда в Пловдив сочи, че документацията на фирмата на бизнесмена е изрядна. Има само два сключени трудови договора и всичко по тях е платено.


От Инспекцията по труда са категорични - винаги, когато започваме сезонна работа, независимо от продължителността на заетостта, трябва да имаме сключен договор. Било то трудов или граждански.


Още при постъпване на работа трябва да искаме единия екземпляр от договора да е у нас. Така и пред съда по-лесно ще докажем, когато работодателят не е коректен към нас.