800 милиона са задълженията и работи на загуба. Няма пари нито за ремонти, нито за заплати

Нова стачка в БДЖ подготвят синдикати, а причината са опасенията им, че новото ръководство ще направи съкращения и ще ореже социалните придобивки на служителите. Синдикатите също така искат оставката на председателя на Управителния съвет на дружеството Владимир Владимиров.

 

В \"Здравей, България\" Владимиров заяви, че председателят на Синдиката на железничарите Петър Бунев заблуждава не само българските железничари, но и цялата българска общественост за всичко това, което се случва в БДЖ.

 

\"БДЖ е в тежък фалит. Има 800 милиона лева задължения и работи на загуба. От тях 560 милиона са задължения към банки-кредитори. В момента говорим не за оздравяване на БДЖ, а за спасяването й. Няма средства не само за ремонти, а и за покриване на текущите разходи и заплати\", заяви Владимиров. 

Той обясни, че дейността, свързана с експлоатацията и ремонтите, се управлява само и единствено от железничари.

 

\"Ако не се бе водил добър диалог с всички контрагенти, БДЖ отдавна щеше да фалира. Ако нямаше план за преструктуриране, подкрепен от Световната банка и ЕК, ако не бяха правени реформи през последните две години, БДЖ със сигурност нямаше да го има\", заяви още Владимиров.

 

Изпълнителният директор на дружеството Йордан Недев от своя страна заяви, че ще има съкращения, тъй като имало много хора, които не си вършат работата и за които няма работа.

 

\"Има много раздути щатове, особено в администрацията. Има безброй много началници и директори. Организационната структура в холдинга трябва да се промени\", обясни Недев.

 

Той допълни, че е дадено аргументирано предложение на транспортния министър за увеличение на цените на билетите с 5%. Все още обаче той не се е произнесъл по него.