Заключенията започват с решимостта на правителството в борбата с престъпността...

Как работят полицията, прокуратурата и съдът в България? На този въпрос се опитва да отговори поредният доклад на Еврокомисията. Документът излезе днес, а гледните точки за него са коренно противоположни. Според опозицията той критикува остро споменатите институции, според управляващите - хвали напредъка ни.


Заключенията започват с решимостта на правителството в борбата с организираната престъпност и корупцията. Документът съдържа и редица тревожни тенденции. От миналото лято насам редица оправдателни присъди по дела за корупция по високите етажи, измама и организирана престъпност разкриват сериозни недостатъци в българската съдебна практика.


\"Като цяло пасивното отношение на ръководството на съдебната власт, Висшият съдебен съвет, главният прокурор и председателят на Върховния касационен съд към сериозните недостатъци в съдебната практика буди сериозно безпокойство\".


Лично на Борис Велчев наблюдателите препоръчват редовно да анализира причините за оправдателните присъди. Обръщат още внимание на слабости при събирането на доказателства, защитата на свидетели, стратегиите за разследване.


\"Въпреки постоянните действия, които полицията предприема за борба с организираната престъпност, е необходимо цялостните резултати значително да се подобрят\".


В техническата част на доклада е посочена практиката на полицията да финансира операциите си с дарения от частни лица и фирми. Евроекспертите изразяват загриженост и за справянето с конфликта на интереси.


\"Безпокойство будят слабостите, установени при декларирането и проверката на имуществото на политици, магистрати и високопоставени държавни служители\".


Като неотложна е класифицирана необходимостта от подобряване на отчетността в разследващите органи и в съдебната власт. Специално се подчертава, че все още липсват нужната прозрачност и надеждност при назначенията в съдебната власт,  които продължавали постарому. Не са отчетени и убедителни резултати в корупцията по високите етажи.


Еврокомисията настоява и спешно да продължи работата по закона за конфискация на имущество. На представянето на доклада беше изрично упоменато, че няма връзка между констатациите на комисията и решението за влизането на България в Шенген. При все това Франция и Холандия заявиха, че за тях документът е от значение.