В центъра на София и другите големи градове едно паркомясто върви от 5 до 15 хиляди евро...

\"Всеки смята, че като е заплатил дадената цена е купил реалното паркомясто. Съседът им обаче, който също е купил 1/20 идеална част от подземния гараж, също може да претендира за същото място\".

 

Това обясни в \"Здравей, България\" депутатът от ГЕРБ и член на правната комисия в парламента Емил Радев.

 

\"Този проблем се разрешава, ако всички съсобственици в този гараж подпишат договор и си разпределят паркоместата. Това обаче води обикновено до разправии сред хората\", поясни Радев.

 

Самото паркомясто не е самостоятелен обект, съгласно законодателството, така както е гаражът. В центъра на София и другите големи градове едно паркомясто върви от 5 до 15 хиляди евро.

 

\"На практика може строители да продават паркомясто на тротоара, зависи от самия проект - ако тротоарът е разграфен на паркоместа още при залагането на проекта\", коментира още депутатът от ГЕРБ.

 

\"Ако човек е закупил идеална част от подземния гараж, той може да продаде паркомястото си, но със съгласието на останалите съсобственици. Ако обаче е учредено само право на ползване върху дадено паркомясто, те не могат да го продадат и в този случай изгарят с парите, които са дали за него\", обясни Емил Радев.

 

Именно затова, според него, е нужен ясен законодателен регламент.

\"Ние работим в тази насока, създадохме работна група и предлагаме паркоместата да станат самостоятелен обект, което ще даде право да се продават отделно точно обозначеното паркомясто\", поясни депутатът от ГЕРБ.