У нас производството на насъщния е повече, отколкото потреблението му. Над 40 тона се изхвърлят...

Миналата седмица министър Мирослай Найденов заяви, че добрата реколта от зърно тази година ще предизвика понижаване цената на хляба.

 

На въпрос може ли да разчитаме на това в студиото на \"Здравей, България\" председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева обясни, че Найденов е изказал това мнение, тъй като цената на зърното има лек тренд надолу.

 

\"Тъй като цената на хляба очаквано би трябвало да се формира по формулата 1:2:4, която у нас все още е нереализуема, е нормално един министър на земеделието да очаква цената на насъщния да върви надолу\", допълни Кукушева.

 

\"Цената на хляба е въпрос на пазар и възможности на всеки един производител. В този смисъл към момента, до края на месец юли, не се очаква някакво сътресение в цената му\", обясни още председателят на федерацията.

 

Мариана Кукушева поясни, че производството на хляб у нас е повече, отколкото потреблението.

 

\"По наши изчисления над 40 тона от насъщния се бракуват ежедневно, което говори за неправилна тенденция, свързана с натиска, който търговските вериги оказват на доставчика. Доставчикът е длъжен няколко пъти на ден да зарежда веригите с хляб, за който има ясното съзнание, че няма да бъде продаден\", заяви Кукушева. Тя допълни, че такава практика не съществува в нито една европейска държава.

 

\"Доставната цена на производителя представлява около 60% от цената, на която се продава хлябът. Ако в тези 60% приемем, че има и ДДС, махнем разходите за нарязване и пакетиране на хляба, цената му в момента представлява същата, каквато е била 1989 година\", заяви още Кукушева.