Кредитните консултанти дават няколко полезни съвета, с които намаляването на лихвения процент...

Повече от половината българи живеят на кредит, по данни на банките. Голяма част от тези хора са млади семейства. Те теглят суми от порядъка на 80 000 лева, за да си купят жилище. Връщат ги за около 25 години, отделно са натоварени и от доста високи лихви. Възможно ли е обаче, да предоговорим условията на кредита си и да намалим дори с малко лихвения процент?

Като всяко второ семейство у нас семейството на Лидия живее на кредит. Те са едни от малкото късметлии, които са изтеглили сравнително малка сума:

Преди няколко години от банката леко са намалили лихвения процент на кредита, който Лидия е теглила. Въпреки това, както тя, така и приятелите й срещат трудност при изплащането на сумите. Те обаче не знаят как могат да предоговорят условията си.

Всъщност на предоговаряне подлежи всеки заем. Кредитните консултанти дават няколко полезни съвета, с които намаляването на лихвения процент не изглежда като невъзможна цел. Вариант едно – да рефинансираме текущия си заем. Тук обаче трябва да внимаваме много.

Вторият вариант пред всички с кредит, да си намалят лихвите върху кредитите, е да се възползва от услуги или да закупи различни пакети, които банката предлага.

Все повече стават и хората, които умишлено просрочват една вноска, за да бъде разгледана молбата им за облекчени условия по кредита и той да може да бъде преструктуриран. Това обаче се оказва проблем именно за клиентите, защото просрочието попада в централния кредитен регистър и така при следваща молба, клиентът може и да не получи финансиране.

И още полезни съвети – във видеото.