Пo-рано днес Софийският административен съд спря отнемането лиценза на \"Лукойл\"...

 

Коренен обрат в аферата Лукойл. От нефтената компания очакват Агенция митници незабавно да разпечата заводите им. За „Календар\" от пресслужбата коментираха, че в противен случай ще се обърнат към институциите, компетентни по прилагането на закона.

 

Пo-рано днес Софийският административен съд спря предварителното изпълнение на решението за отнемане на лиценза на рафинерията.

 

Докато от Лукойл настояват законът да се прилага незабавно за всички, шефът на митниците поясни, че не е достигнало още решението на съда до нас в момента в който стане ще разпечатаме складовете.

 

Така на практика рафинерията отново ще заработи. По-рано днес излезе информация, че от Лукойл са готови да ускорят процеса по инсталирането на измервателните уреди на входа и на изхода. С колко точно не стана ясно. Закъснението на компанията да отговори на изискванията на митническото законодателство беше и официалната причина миналата седмица да гръмне новината: Лукойл остава без лиценз. Въпреки че днес съдът не се е произнасъл законно или не е отнемането на лиценза, постанови:  рафинерията трябва да има лиценз. Сред мотивите -  заради договори с БДЖ и Столичния автотранспорт.

 

От мотивите на магистратите става още ясно, че Лукойл няма алтернатива като доставчик на авиогориво.