Проучването показва, че близо 40% от избирателите няма да отидат до урните...

Президентският пост не е предрешен, твърдят от агенция \"Галъп\". Проведено проучване сред избирателите все пак сочи, че ако при евентуален втори тур за поста се борят Росен Плевнелиев и Меглена Кунева, късметът ще е в полза на Плевнелиев с два процента преднина.

 

Социолозите обаче напомнят, че името на министъра на регионалното развитие и благоустройството не е обявено официално. Според тях, ако кандидатът на ГЕРБ бъде друг, резултатите ще са различни.

 

Проучването все пак показва, че близо 40% от избирателите няма да отидат до урните. Очакванията са гласовете си да дадат едва половината българи.

 

Нагласите на хората обаче са ясни – основна политическа сила в страната продължава да бъде ГЕРБ. Близо 27% от избирателите са заявили, че ще гласуват именно за управляващите.

 

Процентът е с около 8 пункта по-нисък от август миналата година, но все пак със стабилни позиции. Успоредно с поддръжниците на ГЕРБ, 18% ще дадат гласа си за БСП. Следват ДПС, \"Синята коалиция\", \"Атака\", НДСВ и РЗС.

 

Най-голямо доверие избирателите гласуват не за политик от настоящия кабинет, а за еврокомисаря Кристалина Георгиева, която води убедително по рейтинг пред Росен Плевнелиев, който е след нея в класацията.

 

Със значително доверие сред избирателите са още Бойко Борисов, Георги Първанов, Меглена Кунева, кметът на София Йорданка Фандъкова, Сергей Станишев и част от настоящите министри.