Ще \"изядат\" ли големите хипермаркети дребния бизнес?

Във време на криза, никой не строи. Още по-малко - да мебелира. От това се оплакаха малки производители на мебели, според които, от 2008 година насам, броят на поръчките е спаднал с 30%.

В същото време в столицата отвори врати магазин на една от големите световни вериги за обзавеждане. Ще \"изядат\" ли големите хипермаркети дребния бизнес?

Сами открийте разликите – площ от 29 000 кв. метра в полза на хипермаркета, срещу само 36 в магазина. И докато във втория ни посрещна единствено управителят, в хипермаркета посетителите бяха близо 1000 за един час.

Въпреки отегчения си вид, Виктор – един от най-младите клиенти тук, е довел майка си на пазар за детска стая. На плюшени курабийки и импровизирано кафе в детски чашки, с Ваня обсъждаме плюсовете и минусите на големия магазин. 

В защитата на малките магазини се включи Неделчо Пенчев.  Започнал кариерата си в мебелния бизнес още по времето на социализма, днес той притежава магазин за мебели – собствено производство.

„Плюсовете са основно в това, че клиентът може да бъде обслужен по възможно най-добрия начин, що се отнася до специални поръчки като кухненски ъгли и особено – гардероби", смята Неделчо.

Ако наскоро сте обзавеждали кухня, ще разберете какво има предвид той – съвременното строителство дава всякакви геометрични варианти за кухнята, в които готови шкафове, за съжаление, трудно пасват.

Неделчо признава, че през последните три години, поръчките са намалели с близо 30%, но не отдава това на появата на големите хипермаркети, а на кризата, която сериозно е засегнала мебелния бизнес.

Подробности – във видеото.