Решението беше одобрено от депутатите на ГЕРБ и критикувано от представителите на опозицията...

И митничарите вече ще могат да разследват престъпления. Решението беше одобрено от депутатите на ГЕРБ и критикувано от представителите на опозицията при първото четене на промените в Закона за митниците. Дознателите ще могат да разследват както митнически и валутни престъпления, така и престъпления срещу данъчната система.

От опозицията смятат, че промените в закона за митниците са излишни. Михаил Миков припомни, че до 2005-та година митническото дознание е съществувало. Равносметката от работата през 2003 г. били 5 преписки. А през следващата с 30% по-малко. Миков попита защо след като митничари ще могат да разследват престъпления срещу данъчната система, същите правомощия да не получат и данъчните:

\"Е, защо митниците могат, а Националната агенция по приходите не може? Защо митниците ще задържат за 24 часа, а органите на НАП няма да задържат за 24 часа? Това правова държава ли е, дами и господа? Това е бардак!\"

Между 200 и 270 служители от митниците ще работят по разследването на престъпления в митниците, обясни заместник-министъра на финансите Владислав Горанов. Горанов отхвърли тезата на опозицията, че заради дублиране на правомощия МВР и митниците ще се настъпват по пръстите при подобни разследвания. Търси се несъществуващо напрежение между служителите на МВР и служителите на Агенция \"Митници\", допълни още заместник-финансовият министър.