Докато самата оценка стане факт, можело да минат и години...

Проучването на залежите на шистов газ не може да започне без положителна екооценка по Закона за биологичното разнообразие. А докато самата оценка стане факт, можело да минат и години. Това обясни министър Нона Караджова, след като вчера премиерът се извини за думите си, че ако продължават да го дразнят с поръчкови протестни плакати, правителството можело накрая да подпише на инат.

През юни в Народното събрание икономическият министър обясни, че проучването можело да започне без оценка на ефекта върху околната среда, тъй като нямало опасност за отравяне на почвата и водите. В Североизточна България водоносните слоеве достигали дълбочина 1250 метра, а щяло да се сондира на близо 4 километра под земята. И още - при вкарването на химикалите щели да се ползват добрите световни практики за изолиране на водоносния хоризонт. Днес екоминистърът Нона Караджова беше категорична, че процедурата ще се изпълнява стриктно съгласно българското и европейското законодателства.

Оценката е на терена и на технологията. Караджова обясни, че от Шеврон още не са дали цялостни работни проекти за търсене и проучване.

Точен срок от една седмица е разпоредил днес премиерът на министрите си да подготвят официална информация за плюсовете и минусите на добива на шистов газ в Европа и Америка, за да бъдат взети под внимание заедно с очакваната екооценка. За казаното за добива на шистов газ Борисов вече се извини.

След уточнението на премиера, че протестиращите изпълняват политическа поръчка, потърсихме перспективата на изказванията по тази стратегическа тема занапред. Подробностите вижте във видеото.