На 28 са образувани преписки и ще бъде извършено досъдебно производство за дребно хулиганство.

Село Катуница остава под засилена полицейска охрана след снощните безредици. По данни на полицията в недоволството са се включили около 2000 футболни фенове. 127 от тях са задържани. На 28 са образувани преписки и ще бъде извършено досъдебно производство за дребно хулиганство. Футболните агитки на \"Ботев Пловдив\" снощи опожариха три от къщите на цар Киро. Всички останали задържани са разпитани и пуснати от полицията.


Нажежаването на обстановката достигна своя предел след като феновете на футболен клуб \"Ботев Пловдив\" дойдоха в селото, за да изразят гражданската си позиция и да бъдат съпричастни с хората в Катуница, както самите те обясниха.


Първоначално предвиденият като мирен протест се превърна в размирица, а в нея се включиха и хората от селото.


Разбеснялата се тълпа започна да хвърля камъни по прозорците на къщите на цар Киро. Пред очите на жандармерията афектираните младежи запалиха част от къщите на фамилия Рашкови. Нито един полицай обаче не спря разярената тълпа струпала се в Катуница. Трийсет  минути по-късно именията на цар Киро напълно изгоряха.


Главният секретар на МВР коментира, че МВР пази обществения ред не пази нито едната, нито другата страна.


Късно снощи полицията задържа за разпит част от момчетата, които се предполага, че са участвали в бунтовете.


Междувременно от полицията признаха, че е имало десетки жалби срещу Кирил Рашков. Сред арестуваните е и 55-годишният шофьор на микробуса, който премаза 19-годишния Ангел Петров. Ще бъдат повдигнати обвинения и за нанасяне на средна телесна повреда на двамата полицаи, които също бяха блъснати умишлено. След снощните ексцесии е разпоредена проверка на имотното състояние на цар Киро. Затова настояваха и хората в селото.

 

МВР не се е справило със ситуацията в Катуница. Това заяви премиерът Бойко Борисов. По думите му главният секретар на вътрешното ведомство Калин Георгиев и шефа на пловдивската дирекция на МВР Георги Чонов са изпуснали ситуацията с безредиците в Катуница. Борисов обаче беше категоричен, че няма полицейски чадър над фамилията Рашкови.


По-рано днес репортерът на Нова ТВ Васил Иванов се включи в пряко в предаването \"На четири очи\". Той заяви, че към момента обстановката в Катуница е по-спокойна. Въпреки това, към 20 ч, тази вечер се очаква тя отново да ескалира, тъй като феновете на Локо и Ботев се заканиха по време на днешните си протести в Пловдив да атакуват вечерта двете останали къщи на цар Киро.


Стана ясно, че Кирил Рашков се е крил именно в тях снощи, преди да бъде изведен от полицията. Васил Иванов заяви, че от негови полицейски източници е разбрал, че цар Киро е бил закаран до хотел Плиска в София, след което отново е бил откаран в посока Пловдив. В момента никой, освен охраняващите го, не знае къде се крие.


Хората в селото днес са в траур. Около 2000 души бяха на погребението на 19-годишния младеж, който загина. Масово хората от Пловдив и Катуница твърдят, че цар Киро е имал протекции на политически партии. Именно поради тази причина е можел безнаказано да върти далаверите си с фалшив алкохол.


Попитан дали има битово напрежение, Васил Иванов заяви със сигурност, че за етническо напрежение в Катуница не може да се говори. Причината – цар Киро е потискал и обиждал и ромското население. Самите роми не харесвали неговия начин на действия и отношение към всички в селото.


Местните хора твърдят, че това не е плод на някаква агресия. Според тях сега е дошло времето за справедливост, защото държавата 15 години е търпяла някакъв човек да произвежда фалшив алкохол. Това допълни Васил Иванов.

 

Подробности за шествието в Пловдив, както и за протеста в София - във видеото.