Сигналът е подаден от народния представител Пенко Атанасов, който случайно се натъкнал на взривното вещество...

На 8 килограма тротил се е натъкнал депутатът Пенко Атанасов вчера, когато отивал на работа в парламента. Той е видял експлозива близо до депутатския блок 3 в квартал \"Витоша\". Веднага извикал полиция. Разследването все още продължава.


Бомба няма и не е имало, успокоиха от МВР. На мястото в квартал \"Витоша\" са намерени само тротил, димки и запалка. Взривател обаче не е открит. На пакетите с тротил се натъкнал депутатът от БСП Пенко Атанасов, когато отивал на работа.


Рекордното количество от почти 8 килограма тротил е било захвърлено в храстите само на 50 метра от депутатския блок номер 3. Пакетите са били в стар черен куфар и отворен кашон.


В храстите са намерили тротила, някои от хората в квартала все още са много уплашени.


В Дирекцията за бора с организираната престъпност е образувано дознание и работата по случая продължава. Задържан или заподозрян все още няма.


Какво всъщност може да бъде взривено с 8 килограма тротил? Отговорът на този въпрос може да си дадем и сами, ако си припомним няколко случая от последните десет години. Февруари 2011-та година – взривена е сградата, в която се помещава вестник \"Галерия\". Изкъртена е вратата, счупени са прозорци, разрушени са части то стените. Тези поражения са нанесени с бомба, чиято мощност е едва 400 грама тротилов еквивалент.


Януари 2004-та година – след избухване на взрив в асансьор са убити Стоил Славов и още трима мъже.


Мощният взрив е предизвикан от бомба с мощност едва 500 грама тротилов еквивалент. Мощността на намерения тротил в храстите до депутатския блок е точно 16 пъти по-силен  от тези при взривяването на Стоил Славов.


Според експерти 8 килограма тротил се равняват на една противотанкова мина. А ако такова количество взрив бъде поставено в приземния етаж на един блок то пораженията ще са огромни – напукани стени и тавани, а прозорците, вратите и мебелите в апартаментите ще изчезнат.