За да се спасят от измръзване, хората бяха принудени да се завиват с одеяла около запалени огньове...

Хиляди турци останаха без подслон и прекараха втора поредна нощ на минусови температури в най-засегнатите от земетресението от неделя източни райони на страната. За да се спасят от измръзване, хората бяха принудени да се завиват с одеяла около запалени огньове.


Докато от турското правителство са категорични, че нямат нужда от чуждестранна помощ и могат да се справят с бедственото положение, местни жители в градовете Ерджиш и Ван се оплакват, че вече две денонощия не получат крайно необходими палатки, одеяла и храни. \"Селата все още не са получили никаква помощ. Политиците вместо да правят демонстрации, трябва да ги посещават. Турската армия казва, че е изпратила войници, къде са те?\", заяви общински представител от град Ван, пожелал да остане анонимен.


Анкара обяви, че четири военни батальона са дислоцирани в град Ерджиш, два военни батальона – във Ван, за да подпомогнат спасителните операции.


По последни данни загиналите са близо 300, а ранените 1 300. Предвид ниските температури през нощта, шансовете да бъдат намерени оцелели изпод развалините на стотиците срутени сгради намаляват значително с всяка минута. Опасенията са, че броят на жертвите ще продължи да нараства.