Константинов се обяви срещу фалша и лицемерието в здравеопазването...

\"Дори минималната работна заплата да стане 290 лева, това няма да доведе до увеличаване на таксата за преглед при лекар\". Това коментира в \"Здравей, България\" министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

 

\"Това не означава, че няма да има потребителска такса. Нейният размер ще се определя в друг акт\", поясни здравният министър.

 

\"Потребителската такса има много важна функция. Тя не е да прави докторите богати, а да покаже на хората, че здравеопазването струва пари и те да участват с някаква малка част в него\", обясни още Константинов. Той е на мнение, че сегашният й размер е приемлив.

 

Здравният министър се обяви срещу фалша и лицемерието в здравеопазването, което принуждава лекарите да пишат различни диагнози, за да може касата да покрие разходите на пациентите. Той даде пример с бременните, на които касата не покрива хоспитализация в случаите, когато има кървене, а покрива тези с повръщане.

 

\"Не става въпрос за източване на пари от здравната каса, а за фалш и лъжи, което култивира едно отношение към документацията, че ти може да си пишеш каквото си искаш, за да угодиш на някой чиновник\", заяви Стефан Константинов.

 

\"Мнозинството мои колеги предпочитат да излекуват пациента и да му намерят клинична пътека, отколкото да го отпратят вкъщи. От това пациентите могат да бъдат само доволни\", допълни здравният министър.

 

Изходът от тази ситуация, според него, е да бъдат премахнати клиничните пътеки като задължителен начин на финансиране.

\"10 години лъжи в здравеопазването. Това статукво трябва да бъде разрушено\", категоричен бе Константинов.