Както в наше време, така и преди 100 години политиците били щедри на обещания за подаръци и постове...

Как са изглеждали изборите у нас преди век? Имало ли е и тогава купуване на гласове и заплахи към избирателите? Отговор на тези въпроси дават историците от Търговищко, където се пазят вещи и документи, с които са ходили до урните дедите ни в началото на 20-ти век.

\"Оралото и мотиката хранят цел свет. Който храни – той ще управлява.\" На съвременен език това щеше да е  предизборен слоган. Той обаче идва от изборите през далечната 1922 година от тогавашните земеделци. Както лозунгите, така и купуването на гласове  не е от наше време.

\"Нищо ново под слънцето няма на днешните избори. Случвали са се непозволени агитации във всяко едно историческо време. Има сведения за агитации на цигани, за най-различни празненства в предизборната нощ, за пияни глави с червени очи, които се явяват на изборния неделен ден\", разказва Тоня Любенова – уредник в Регионален исторически музей в Търговище.

Преди повече от 80 години кутията за пускане на бюлетини е от дъбово дърво и е така обезопасена, че да не може да се отваря.

Както в наше време, така и преди 100 години политиците били щедри на обещания за подаръци и постове и всячески се опитвали да задържат властта.

По тогавашните закони купуването на гласове и пускането на бюлетина по принуда се наказвало с парична санкция и две години затвор.

И още – във видеото.